Кармична Астрология

"Това, което ние наричаме "да научим" не означава ли всъщност да си възвърнем притежаваното някога познание, така че не би ли било по-правилно да го наричаме "да си спомним"?" Сократ

Това разбиране на древногръцките философи е илюстрация на закона за кармата, според който кармата е предопределение, което ние създаваме с поведението си в много си прераждания.

Кармата бива индивидуална и групова. Духът, след всяка смърт на физическото тяло, си избира следваща програма за развитие и подходящото превъплащение, за да я реализира. Животът е вечен и всяка смърт е малка почивка между годишните кръгове в дървото на живота. Целта на всеки живот е да се постига щастие на духовно и материално равнище. Целта на безбройните животи е ЖИВОТ. Избираме си различни животи – трудни или лесни, богати или бедни, за да се учим да откриваме щастието във всичко, дори когато сме болни, когато губим близки хора, когато сме нещастни. Да откриваме щастието в нещастието е голямо изпитание и постижение. Конкретният ни личен живот отразява индивидуалната карма. Индивидуалната карма си вписва в груповата /семейна, на общност, на народ/. Условията на средата в която живеем, които както и да се опитваме да променим не успяваме, са предварително заложените от нас, без които няма да решаваме същата задача, която предварително сме избрали. Такава постановка на въпроса обяснява защо някои хора лесно и безпроблемно напускат семейство, родина, а други, както и да се опитват – не успяват. Астрологията е наука, която предлага някои техники за разбиране на кармата и за среща с Вечния ни Аз. Най-използвани са изследванията на Лунните възли, ретроградните планети и интерсептираните знаци.

1. Лунни възли Южният възел символизира опитностите от миналите животи – това, върху което се гради настоящия живот. Той е нож с две остриета – така както представлява транплин, чрез който бързо да напредваме в този живот, така е и котва, която ни придържа към стари, неправилни модели на поведение. Разграничаването на полезното, необходимото от миналото ни и ненужното и вредното, което спъва развитието и трябва да се изхвърли, отваря вратата на щастието. Разграничаването може да се направи чрез интерпретация на космичното състояние на Южния лунен възел според знак, дом, аспекти. Северният лунен възел символизира новите опитности, които сме избрали да усвоиме в тоя си живот.Новите ни начинания, полезни за решаване на истинските ни задачи, започват приятно, безпроблемно, отдават ни се почти на шега, колкото и трудни да изглеждат в началото – получаваме помощ от Бог, от Вселената. Ако последват трудности, те са просто изпитание, което трябва да преодолеем. Много често трудности се появяват, ако не сме стигнали до висшата изявя на Южния лунен възел – ако не сме преодолели неадекватните модели на поведение. Висшите нива на изява и на двата възела са нелимитирани, което ни дава безброй интересни възможности за експерименти. Интерпретацията на положението на Лунните възли е следната: А. в зависимост от положението в знаците:

- южен възел в Овен – северен възел във Везни – негативните черти, които може да пренесе Южния възел в тоя живот са: - себелюбие, ревност, прекомерен индивидуализъм, тесногръдие, егоизъм, суетност, жестокост. Ще се проявяват най-вече в житейската сфера, обозначена от дома, в който се намира възела. Предизвикателствата и уроците в тоя живот ще са свързани с преодоляване на негативните изяви на тия качества. Твърде често това положение на Южния възел дава външна красота, която е предпоставка за известна доза нарцисизъм, с който личността също ще трябва да се справя. Дава още една силна енергия, насочена на вън, която е в състояние първоначално да привлича другите и след това бързо да ги отблъсква. Критичното самонаблюдение и осъзнаването на тия качества е задължително условие за да се усвоят уроците, които носи Северния възел във Везни. Там локализиран, той ще изисква от личността да се научи на сработване и разбирателство с околните, на поставяне на собствените желания и интереси на втори план. Ако това не се усвоява, човек ще е свидетел как всичко, към което се стреми , отива при другите. Качествата на Везните трудно се постигат, защото импулсивността и агресивността на Марс, управляващ Южния възел, силно доминират над деликатната Венера във Везни. За да се постигне щастието, трябва да се приеме, че следва да се зачитат правата и свободите на другите хора, особено на партньори в брака или работата.

- южен възел в Телец – северен възел в Скорпион – негативните черти от предишните прераждания са свързани със силно развитото собственическо чувство; постигане на високо социално положение, без оглед на средствата – законни или незаконни; прекомерен стремеж към материални блага, обсебваща привързаност към близките, с което те са принуждавани да се съобразяват; работа в някаква насока, без да се мисли за нищо, дори за количественото натрупване – “преливане от пусто в празно”. Душата си е избрала в тоя живот да се променя и ако се съпротивлява на собственото си решение и не се научи на самоконтрол доброволно, животът ще и даде достатъчно събития, които ще я научат. Тези събития могат да бъдат раздели и физическа загуба на близки хора, на членове на семейството; финансови загуби, до пълен крах; неприятни взаимоотношения с органите на властта до затвор. Със Северен възел в Скорпион, колкото по-рано човек се научи да не се страхува от промените, да обича и цени нещата от живота, дори да не са негова лична собственост, толкова повече шансове има да постигне материално и духовно щастие без да остава самотен и изоставен от всички хора.

- южен възел в Близнаци – северен възел в Стрелец – голямата задача в тоя живот е да се превърнат знанията в мъдрост. За целта негативните черти, които пречат и трябва да се преодолеят са :панически страх от обвързване с човек, кауза, работа, което води до множество безразборни и неангажиращи връзки и действия, което пък е разпиляване на силите и пропиляване на живота; всепоглъщащ интерес към всичко, като се губи способността за концентрация и навлизане в дълбочина, в същността на нещата; пренебрегване на духовния живот, за сметка на чисто физическия. Това е едно добро положение на възлите – уроците могат лесно да бъдат усвоени и точно тук е уловката – дълго време може да се стои на едно място, точно защото липстват разтърсващи провокации. При един концентриран вариант на действие на тия Лунни възли, ако още в детските години проличава успешното справяне с негативните черти на Южния възел, животът може да предложи сериозно изпитание, като загуба на много близък човек в млади години и задачата да се запази верността към него.

- южен възел в Рак – северен възел в Козирог – Задачата в тоя живот ще е личността да се научи да поема отговорност. Назад, към навиците от минали животи, ще я придържа южния Лунен възел в Рак, който предполага цял живот у човека да живее детето, с неговата инстинктивна потребност от родителски грижи; нежеланието или необходимостта от сериозни усилия да се заживее самостоятелно; силната емоционалност, която предполага и силните вътрешни страхове да не се загуби сигурността, която просто се оказва, че зависи от други хора....Северният възел в Козирог символизира зрелостта, която трябва да се постигне, като това ще стане най-лесно чрез житейската област, обозначена от дома, в който попада възела. - южен възел в Лъв – северен възел във Водолей – Кармичните предизвикателства в тоя живот ще бъдат свързани с уроците по работа в екип и служенето на други хора, които няма да са лесни, ако не се преодолеят силно развитото чувство за превъзходство над другите; желанието да се държат лидерски позиции на всяка цена, без отстъпки, без компромиси...Презрението към нисшестоящите, снобизмът, вкусът към властване са сериозни подводни камъни в контактите с другите хора. Показността, потребността от ласкателства и външна оценка на другите, може да лиши личността от истински приятели, от добро партньорство в брака....Ако се преодолеят навиците, свързани с вземане на “лъвския” пай от всяко нещо, ако се осъзнае и приеме линията на поведение, което предполага северния възел, човек и в тоя живот може да се заеме с големи, дори грандиозни дела, но в служба на другите хора.

- южен възел в Дева – северен възел в Риби – това положение предполага една нелека съдба в настоящия живот – критичността, догматизмът, спазването на “буквата, а не на духа на закона” могат да дадат сериозни изпитания и трудна адаптация за хората, които не са готови на духовността и емоционалността, състрадателността и милосърдието, които изисква от тях Северния възел. Ако човек остане верен на дребнавостта, тесногръдието, непреклонността, статичните модели на поведение от Девата, животът ще предлага достатъчно ситуации, които да принудят човек да се раздели с физическото ниво и представите за структурирана, ограничена Вселена. Съмненията, които неминуемо идват след провали на най-старателно и аналитично обмислени и прецизирани проекти, ще трябва да доведат човек до Вярата, която не изисква аналитично мислене и доказателства. Задачата на Северният възел е да се научи човек на Божествената Любов, в която няма осъждането, сметките, баланса на Девата.

- южен възел във Везни – северен възел в Овен – проблемите тук идват от липсата на собствена идентичност и позиция, нерешителност, нежелание да се открие Аза. Службата на другите, търсенето на сигурността сред масите, когато се заема все междинна позиция, в стремеж никой да не бъде обиден, защото това ще доведе до дисхармония, сега определено могат да пречат, защото трябва да се изяви Аза. Ако Южният възел във Везни е доведен до най-високо кармично ниво, в тоя живот определено има шансове Азът да се изяви блестящо, особено в сферата на правото, изкуството, новаторството, като способностите и талантите се носят от най-добрите качества на Венера като управител на Везни. - южен възел в Скорпион – северен възел в Телец – нелека съдба за хора, с най-добрите оръжия, които им дава Скорпиона – отговорност, с която се справят само достойните. Оръжията, при недостатъчна зрелост, може да се насочат или към другите или към себе си за самоунищожаване. Гняв, страх, ревност, болка, могат да създават непреодолими емоционални проблеми и кармичната задача със Северен възел в Телец е разграничаването на ИСКАМ от НУЖДАЯ СЕ и да се постигне висшата хармония на Венера в Телец, като се уважава живота и цялата Вселена.

- южен възел в Стрелец – северен възел в Близнаци – основната кармична задача със Северен възел в Близнаци е да се видят двете страни на монета – да се осъзнае, че добро без лошо няма. От Стрелеца може да се носи самодоволство, желание за свобода на всяка цена, които в тоя живот може да създават проблеми с другите. Посланието на Северния възел е да се усвоят уроците на живот в обществото.

- южен възел в Козирог – северен възел в Рак – догматичност, прагматичност, студенина, пресметливост – все човешки качества, които без мярка могат да направят труден живота на родения с това положение на възлите. Ако навреме се осъзнае, че в тоя живот трябва да се ДАВА, да се развие чувствителност към другите, че не е потребно непрекъснато да се търсят свидетелствата за почит от страна на околните, тая “стара душа” има шансове да извърви един успешен път, въпреки че съзнателно си е избрала живот, пълен с натоварвания и отговорности.

- южен възел във Водолей – северен възел в Лъв – възлите на “изобретателя” – те идват от Уран и Водолей. Предизвикателството в тоя живот ще е свързано със самотата, в която трябва да се усвои урок чрез воля да се постигат желанията. Безгрижното отношение и освободеността, идващи от Водолея, при липса на лична сила, могат да се превърнат в “дребните камъчета, които обръщат колата”. Ако от детските години започне да се култивира съчетание между вкус към свободата и отговорност към другите, животът може да мине успешно. Честността, справедливостта, уважението към приятелите, носени от предишните животи, могат да бъдат добър старт за да се усвоят уроците на Северен възел в Лъв- съчетани с великодушието и щедростта на Лъва дават добри възможности да се живее един живот, посветен на благото на другите, като се пренебрегнат по дребните лични удобства.

- южен възел в Риби – северен възел в Дева – една твърде “стара” душа, която носи от миналото голяма чувствителност, мистичност, самосъжаление и зависимост от другите. Не трудно разположение на възлите, стига успешно да се преодолява стремежа при най-малките отрицателни емоции или натоварване да се бяга в някой нереален свят. Трябва да се усвоят уроците за организираност, ред, отговорност на Дева, като състрадателността от Риби не се превръща в безмерна студенина и пресметливост. Изключително подходящо разположение на възлите за хора, посветили живота си да се грижат за здравето на другите. Б. в зависимост от положението в домовете: - южен възел в I– северен възел в VII кармата е свързана с уроци за уважение към другите чрез сферите на брак, партньорства, съдружия. Партньорите най-често са познати от векове и са подбрани внимателно, за да помогнат при усвояване на уроците.

- южен възел в II – северен възел в VIII – това разположение на възлите предполага справяне с няколко основни проблема, носени от предишни животи: - страст към притежаване, завист, ревност...Това е първата ос, по която се разгарят силни страсти, в краен вариант водещи до унищожение и самоунищожение. Твърде често душата предварително, преди раждането, си задава програма, свързана с болест или физически недъг; сериозни материални трудности и дори до физическо оцеляване, която да я научи да цени това, което притежава, без да проявява завист. Посланието е да се премине през символичната смърт на всички натрапчиви желания за притежание – на пари, на близките хора, за удоволствия....Твърде често това положение е свързано и с ексцентрична сексуалност, която тласка човек към крайности – следва да се преодоляват крайните модели на поведение, чрез символичната смърт, пречистване и развиване на една висока духовност....

- южен възел в III – северен възел в IX – кармичните уроци при това положение са свързани с общуването, обучението, интеграцията на физическия и духовния свят. Това е не трудна карма, ако още от детските години се открие синхрона на Аза с другите, чрез хармонично и задълбочено общуване – в изключително широкия кръг от познати, трябва да се открият истинските приятели; сред изключително широкия кръг от интереси, трябва да се изберат няколко трайни, които най-често са свързани с една мечта, носена от минали животи и символизирана от знака, в който попада Северния възел в 9-ти дом.

- южен възел в IV – северен възел в X – най-често кармата е свързана със семейството, в което на практика само единия родител ще е всеотдаен- и при родителите и при собственото семейство.... Човек си е избрал тая карма,често свързана с отказ от професиални амбиции в името на семейството, като там той ще поеме не лек товар....Когато децата пораснат, когато старите родители починат, тогава ако са усвоени необходимите уроци до тоя момент, личността с присъщата и отговорност и без да търси отплата ще се посвети на избрана лична реализация....Знакът на южния възел показва къде се допуска незрялост, а знакът на северния – начините, по които най-лесно ще бъде решена кармичната задача.

- южен възел в V – северен възел във XI – това е втората ос по която се разгарят жестоки страсти. От предишните животи се носят навици, свързани с обсебващи желания, трудно преодолими – личност с това положение на възлите наистина приема живота за театър, в който тя е с главната роля – основният урок в тоя живот е да се научат да се дистанцират от себе си и от ролята си, като същевременно са готови да отстъпят главната роля на друг. Изпитанията им най-често са свързани с брака, доколкото те са склонни да търсят любов и удоволствия, игри и закачки цял живот, а това може и да се окаже не най-адекватното поведение в брака. Посланието на Северния възел в 11 дом е да се подчинят живота и интересите на личноста на интересите и в служба на приятели, семейство и по-голяма общност или на колективни проекти....

- южен възел в VI – северен възел в XII – качествата от предишни животи, за които говори това положение на възлите, са дисциплина и “изпипване” на детайлите до перфекционизъм, при което става трудно да се отдели същественото от детайлите; работоспособност и високи изисквания към себе си и другите до мазохизъм; критичност и вечно недоволство от несъвършенството на света...Твърде често изпитанията са свързани или с болести или с проблеми с професионалната реализация или задълженията в живота. При достигане на кармата, сочена от Северния възел, животът ще е свързан с периоди на самота и изолация, през които личността ще трябва да се справя с неудовлетворението, самосъжалението.

- южен възел във VII – северен възел в I – най-голямото предизвикателство в тоя живот ще бъде да се утвърди Аза, без да се отхвърлят напълно другите и партньорството...- ако се осъзнае твърде рано потребността от утвърждаване на Аза, много лесно се стига до екстремизъм в поведението, без да са доказани способностите за лидерство.... При това положение на възлите твърде често срещано е трудното раждане....

- южен възел в VIII – северен възел в II – в предишните животи са натрупани богати познания за скритите, тъмните страни на живота,; сега е не малко изкушението да продължат да се ползват познанията в тая насока, като се живее за сметка на чужди пари, изнудване, ревност, разврат....Уроците, които трябва да се усвоят в тоя живот са свързани с преодоляване на отрицателните Скорпионски качества – неуважение към живота, до безсрупулно унищожение на хора, идеи или просто хубаво настроение; ревност, свързана с деградирало чувство за собственост; унищожителен сарказъм и негативизъм.....

- южен възел в IX – северен възел в III – значима карма е предопределена за настоящия живот- натрупани са много и задълбочени знания в предишни животи и сега предстои да бъдат предадени на другите....Клопките тук са в по-трудното общуване с околните и среща с неразбиране от тяхна страна, което би могло да убие ентусиазма на личността. По-мъдрите, с високо издигнат Южен възел, винаги намират начин да предадат знанията си- може чрез изкуство, при което са избегнати директните контакти, може чрез упоритост в сработването с близките.....Провокацията на това положение на възлите може да намери израз и в един по-труден брак, доколкото личността е свикнала на голяма свобода и сега усещайки призванието да придобие максимална информация за комуникирането, може да се стреми към поддържане на много връзки....

- южен възел в X – северен възел в IV – предизвикателството тук се състои в откриване на баланса между изяви в кариерата и показността пред публика и личното щастие....– в семейството или просто незабележимо за другите и сред близките....Гордостта и амбициите от предишни животи лесно могат да вземат връх, но ще предопределят краха в личното щастие....Ако надделява северния възел и личността се посвети на семейството, ще трябва да се справи с неудовлетвореността си от липсата на прожектори и популярност или да открие възможности за съвместяване на кариера и семейни задължения.

- южен възел във XI – северен възел в V – кармата при това разположение на възлите е свързана с преодоляване противоречието между мечти и реалност. В предишни животи личността се е доказвала сред широк кръг от приятели или сред обществото – сега предстои усвояване на урока за доказване на Аза персонално – или чрез лично творчество или чрез собствените деца /физически или духовни/.....Предизвикателството и провокациите в тоя живот ще идват от пропастта, която понякога дели приятелите и семейството....Ще възникват недоразумения и конфликти, когато се смесят любов и приятелство. Това положение на възлите е благословия и проклятие – реализират се мечтите, но винаги леко деформирани – ако са егостични, те носят само нещастие....

- южен възел във XII – северен възел в VI – от предишните животи се носят страхове, неврози, липса на организираност, но и дълбоко познаване на човешката психика. Кармичният урок в тоя живот е свързан с преодоляване на страховете в илязорния свят на Нептун и Риби, използване на изолацията и себепознанието от миналите прераждания в служба на другите. Изпитанията могат да намерят израз в принудителна връзка с болници или затворени помещения, но Южният Лунен възел носи достатъчно опитност в тая насока, а сега само тя трябва да се канализира и организира и без прекомерната чувствителност на Южния възел да пречи, да се насочи към изявата на Северния възел чрез отговорност, ред и себераздаване. 2. Ретроградни планети –астрологичният смисъл на ретроградността на планетите се състои в това, че влиянието на планетата е насочено чрез индивида не към външния свят, както е при директното движение, а по-скоро към вътрешния мир на личността. Всички носим от минали животи и от детството си в тоя живот много неосъзнати импулси и те се илюстрират от ретроградността на планетите в радикса. В житейските сфери, аналогии на ретроградните планети от рождената тема, може да се види проявлението на интуитивността, оригиналността на индивида. Проблеми могат да възникнат в тия области, защото тук човек се предоверява на опитностите си, на интуицията си и не е склонен да чуе разума, което пък е предпоставка за повтаряне на едни и същи грешки от живот в живот. Тук е практическото значение на кармичната астрология- тя посочва в случая слабите места, с които ако човек пожелае, може да се съобрази....В областите, аналогии на ретроградните планети, личността се изявява по по-различен начин от хората, с директни планети и често бива трудно разбирана от другите, дори може да е непонятна сама за себе си. Предполагайки вече преживени опитности, ретроградността в някои сфери дава усещането за живот в бъдещето, за вече познати и преживени неща, за излизане от синхрон с времето....

Развиването на контрол над действието на ретроградните планети е предпоставка за избягване на проблемите, които може да носят те.... Стационарното положение на планетите е близко до ретроградното, но личността е по-отворена за външни влияния. Може да се разграничат стационарно-ретроградна и стационарно-директна, като разликата идва от известно вглъбяване и упоритост при първия случай и безгрижие и по-социално поведение във втория. Според някои изследвания, ретроградността до известна степен намалява силата на личните планети, оказва възпиращо въздействие, блокира ги и увеличава силата на колективните, т.е. на задсатурновите....

Два крайни и статистически рядко срещани случаи са отсъствие на ретроградни планети в хороскопа и доминиране на ретроградните планети. При първият случай имаме личност, която не се доверява на подсъзнателните си импулси, проверява всичко многократно и бавно взема решения. Във втория случай имаме личност, упорито следваща собствения си път, стигаща до драстични постъпки в импулсивността си, понякога с пълно отсъствие на здрав разум и голяма ограниченост. Положението на ретроградните планети в знак и дом, както и аспектирането им дава важна имформация не само за кармичната астрология, но и за прогностиката, като там пренебрегването на ретроградността на дадена планета, може да направи неточни и най-старателно съставените прогнози. Независимо от положението и аспектирането на ретроградните планети, те си носят есенциални качества, които се проявяват в по-голяма или по-малка степен. Ретрограден управител на хороскопа /владетел на асцендента/ - личностите с такъв управител се отличават с оригинално , запомнящото се поведение....

Доброто, което дава такъв управител на личността, е голяма издържливост, а лошото – един стремеж към постоянна заетост, която хаотично да разпилява енергията... Ретрограден Меркурий- кармичната задача е свързана с взаимоотношенията с хората и Вселената или с непрактично отношение към живота, като основния проблем е свързан възприемането на Сега – личността живее ментално напред или назад във времето, което създава предпоставки за нехармонични взаимоотношения. Животът се възприема по един уникален начин, различен от тоя, на хората с директен Меркурий и ще е грешка ако се правят непрекъснато опити да се внушават на другите собствените идеи – те просто няма да бъдат разбрани....

Силнита страна, които осигурява ретроградния Меркурий и която следва да се използва е умението да се осъществяват неща, които другите смятат за невъзможни. Това умение е свързано с възприемането на всички неща като еднакво важни и приоритетни и непропускане на някой дребен детайл, в който е ключа на даден проблем. За такъв подход в живота допринася и безрезервната вяра в интуитивните усещания. В коя житейска сфера ще са най-явни тия качества на ретроградния Меркурий, зависи от положението му в знак и дом на радикса. Ретроградна Венера – проблемите тук идват от нарцистичния и самодоволен поглед върху света и най-вече върху себе – една самодостатъчност в емоционално отношение, съпроводена с язвително и цинично отношение към другите.....

Това са достатъчни предпоставки за проблеми в любовта – любимите твърде често са подозирани в егоизъм и сметкажийство, но разликата от една директна Венера се състои в това, че при ретроградност става едно мултиплициране на всички неудачи и то насочено навътре в индивида, като води до самонаранявания, вместо да бъде показано явно и разрешено.... Кармичната задача на ретроградната Венера се състои в усвояване на урока да не се блокира личното щастие, поради неосъзнати и необосновани изисквания към другите....

Ретрограден Марс- разликата между директния и ретроградния Марс е тая, че присъщата Марсова енергичност при ретроградност идва много по-бързо, направо по най-краткия- подсъзнателния път....Точно тук е провокацията на ретроградния Марс- да се усвоят уроците за канализиране и контролиране на енергията. При нисша изява имаме една необузданост, груби сблъсъци, изплували на повърхността от минали животи, без мотивация в настоящето.....

Твърде често ретроградния Марс дава чувство на вина, което направо блокира индивида в контактите.....

Ретрограден Юпитер – спецификата на ретроградния Юпитер идва от едно безпрекословно заставане зад истината и идеалите, като идеализмът определено преобладава над прагматизма...

Тук от минали животи се носи собствен набор от истини и критерии за справедливост, които нерядко влизат в противоречие с интересите на другите, дори с личните интереси и щастие, подхождайки прагматично....Кармичният урок се състои в справянето с изкушението непрекъснато да бъдат съдени другите и то от собственитеи понякога ограничени позиции и схващания....

Най-доброто и което трябва да се използва при ретроградния Юпитер е способността да се улови бързо най-същественото от коя да е сложна или заплетена ситуация, което почива на богатата опитност от минали животи и на извисеното съзнание....

Ретрограден Сатурн – за разлика от директния Сатурн тук самодисциплината и чувството за отговорност са на по-високо ниво. Усеща се прекомерно собствената значимост и тя се явява обект на особена гордост- дори задръжките стават повод за гордост на личността. Кармичната задача се състои точно в това – да се съсредоточат силите в една посока, да се поеме отговорността, дори това да предполага суровост, педантизъм, сблъсъци с по-модерните разбирания на другите хора....

Ретроградният Сатурн показва една стара душа, която многократно се е препъвала в някои житейски уроци, но тъй като тая планета е аналогия на Учителя, житейските уроци тоя път ще бъдат задължително усвоени, защото от обстоятелствата и събитията, които предлага Сатурн няма начин човек да се освободи. Мъдрото поведение предполага отказ от фриволното и неангажиращо поведение, от трупането на материални блага и залитането по удоволствия – в тоя живот трябва да се постигне висша духовност и да и се придаде форма. Ретрограден Уран – при транссатурновите планети ретроградността дава засилване на изявите на планетите по-скоро, отколкото изкривяване на действието и, както е при по-бързите планети. При ретрограден Уран се засилва сводомислието, като то се предоставя и на другите. Тук екзалтираността и екстравагантността на Уран се превръща в сдържаност, съчетана със спонтанност. Кармичният урок се състои в това да се намери баланса между вкорененото свободолюбие и обвързването при съвсем естествените човешки взаимоотношетия. Точно тия взаимоотношения са най-честите предизвикателства в тоя живот- интересното и екстравагантното поведение лесно привлича другите, но при опит да се наложат чужди правила и да се поемат ангажименти, отраничаващи личната свобода, ретроградния Уран действа експлозивно и най-често разривно- разкъсват се връзки, любови, взаимоотношения.....

Всъщност справянето с необоснованите страхове, че светът и и другите искат да го лишат от личното пространство е предостатъчно условие за да се усвоят уроците, които предлага тая ретроградна планета. Ретрограден Нептун – при ретроградност илюзиите, фантазиите на Нептун, така настройват личността на собствена вълна, че тя може да стане абсолютно нечувствителна към другите....И точно в тава е важната роля на тая планета за изплащане на кармичните дългове – тя има за задача да освободи човек от прекаленото Его и илюзиите, от фалшивите ценности и бягството от рутинността, сивотата на ежедневието не трябва да се прави чрез наркотици, алкохол, секс или илюзорни микстични изживявания....Основната задача е да се съчетаят мечтите и идеалите с реалността. Предпоставка за усвояването на тоя урок дава изключителната интуитивност, която носи ретроградния Нептун....

Ретрограден Плутон – спецификата тук идва от по-голямата рязкост, директност, властност на ретроградния Плутон. Почти половината от хората са с ретрограден Плутон и това е тая част от населението, която е по-ангажирана с вътрешните промени в себе си, отколкото с външния свят. Това са хората, които са склонни себе си да променят или адаптират, когато има неудовлетворителни неща във външния свят. Кармичната задача е именно тая- да се усвои оттеглянето от външния свят, като се живее в него. На практика това става най-често с болезнени преживявания, свързани с реална или символична смърт и раздели с близки хора, идеи .....

3. Интерсептирани знаци Когато говорим за карма на общност /етнос, народ/, тя най-често се отразява от географскато положение на региона, който се населява от тая общност. А географското положение намира специфичен израз в т.н. интерсептирани знаци. За такива говорим, когато един дом обхваща три знака и средният се явява включен /интерсептиран/. Интерсептирането е в пряка зависимост от географската ширина – колкото по на север към полюсите е раждането, толкова по близко е Слънцето и меридианът е наклонен към хоризонта – в така образувания остър ъгъл между тях има три малки дома, а в тъпия- три големи. Сред големите най-често се срещат интерсептирани знаци. Те намират специално тълкуване в кармичната астрология. По отношение на интерсептираните знаци има две противоположни мнения сред астрологическата общност. Според едното интерсептираните знаци обозначават онези качества и енергии, които през многото животи са овладяни до най-висока степен и в настоящия живот се проявяват хармонично. Според другото схващане, на тия качества в настоящия живот е необходимо да се обърне специално внимание и те ще бъдат акцентирани чрез събития и енергии, които ще ни научат да ги овладяваме. От нашата практика се потвърждава първото разбиране, но независимо на кое ще се опрем, следва да се развиват или използват качествата и енергиите на интерсептираните зтнаци. Общото в двете схващания е, че тези знаци не случайно са интерсептирани и то се явяват ключ за отваряне на вратата към кармичните уроци, които имаме да усвоим – те са най-лесната възможност, път за усъвършенстване. Същевременно есенциалните качества на знаците ще се открояват и в положителна и отрицателна насока, но ще са лесно отличими и като такива, може целенасочено да се работи по тях. Интерсептиране по линиите: -Овен – Везни - при тая позиция кармичните уроци се решават чрез общуването – то ще е лесно, но ще носи проблеми поради крайностите, на които ще е склонна личността в поведението си. Трябва да се усвои урокът да не се пилеят сили и енергия в безсмислени двубои, в които не е важно кой ще победи, да се поемат отговорности и да се вземат решения тогава, когато е нужно и в житейските области, където е необходимо. Областите се маркират от домовете, в които попадат интерсептираните знаци. -Телец – Скорпион – тук е развит достатъчен егоизъм, за да се осигури оцеляването и следва да се усвоят уроци по гъвкавост и адаптивност. -Близнаци – Стрелец – много знания са натрупани, голям опит има в общуването.... В тоя живот трябва да се усвои предаването на знанията и уменията на другите съвсем конкретно, прагматично, по най-подходящия начин, чрез умело общуване. Проблеми могат да се явят, ако поради високите си изисквания, индивидът непрекъснато се самоблокира в общуването и предаването на знанията.

-Рак – Козирог – научено е достатъчно и за реализацията в семейството и за тая в обществото....

В тоя живот ще трябва да се съвместят двете противоположности, като се намерят допирните точки в тях, преодолеят се страховете и потребността да се насочи вниманието само в едната посока, като се игнорира другата....Изпитанията, които предлага тоя живот, са свързани с проблемни отношения или в семейството или в обществото, като същевременно точно там се проявява и голяма обвързаност и зависимост от другите.....

-Лъв – Водолей – предизвикателствата на това интерсептиране се крият в противоречието между утвърждаването на Аза, доминирането и социализацията, общуването, подчиняването на обществото, в което се живее. Урокът се състои в това да се съвмести личностното утвърждаване, щедрото раздаване на приятелството, без да се изоставят и пренебрегват другите. -Дева – Риби – задълбочено, всестранно, прецизно познаване на болките, емоциите, чувствата, както собствените, така и на околните. Кармичният урок в тоя живот се състои в това да се преодолеят блокиращите емоции, за да се служи успешно и по-пълноценния начин на другите. Предизвикателствата ще се проявяват, когато поради състрадание се стига до лекомислие и неадекватно поведение или когато поради педантичност и прецизност се игнорират чувствата......